Ποια κουφώματα προστατεύουν σε περίπτωση πυρκαγιάς

Ποια κουφώματα προστατεύουν σε περίπτωση πυρκαγιάς

Ποια κουφώματα προστατεύουν σε περίπτωση πυρκαγιάς

Μετά τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στο Μάτι Αττικής, όπου δεκάδες αθώοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, αξίζει να αναφερθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να μετατρέψουμε την οικία μας σε έναν χώρο στον οποίο να μην μπορεί να εισχωρήσει ή να εξαπλωθεί η φωτιά. Ποιος ο ρόλος λοιπόν των κουφωμάτων;

Το κάθε υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί τα κουφώματα ανταποκρίνεται διαφορετικά σε περίπτωση φωτιάς. αλλιώς αντιδρούν τα πλαστικά κουφώματα, αλλιώς τα κουφώματα αλουμινίου, αλλιώς τα ξύλινα κουφώματα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με βάση επιστημονικά δεδομένα, τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν είναι τα ακόλουθα.

Τα κτήρια τα οποία διέθεταν οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες πλήρωσης και διέθεταν κλειστά τα παράθυρα, η φωτιά δεν κατάφερε να περάσει εντός των οικιών, προκαλώντας μόνο εξωτερική παραμόρφωση, χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα με την στατικότητα των κτιρίων αυτών.
Τα σπίτια τα οποία διέθεταν ξύλινα ή πλαστικά κουφώματα ή ανοιχτά παράθυρα, η φωτιά κατάφερε να εισέλθει εντός του κτίσματος προκαλώντας ακόμα και προβλήματα με την στατικότητα των κτιρίων αυτών.

Συμπερασματικά, τα κουφώματα αλουμινίου, αποτελούν την καλύτερη επιλογή όσον αφορά την προστασία από φωτιά. Οι οικίες οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα, θα ήταν ωφέλιμο να διαθέτουν τέτοιου είδους κουφώματα.